måndag 19 december 2011

Massmedias roll i Ryssland:

Liksom de flesta kapitel om Rysslands historia och politik är massmedia ett omdebatterat ämne. Främst massmedians roll i ett historiskt perspektiv, då kontrollen var väldigt strikt under sovjettiden och mer begränsad än vad den är idag.

I dagsläget står televisionen som den absolut viktigaste informationskällan för Rysslands befolkning och det är också televisionen som styrs av mest statlig kontroll. Kanalerna 1 och 2 är rikstäckande kanaler, och i storstäderna St: Petersburg och Moskva finns lokala, också statligt ägda, tvstationer. Tv-bolaget NTV (Nezavisimoje televidenije) var ursprungligen ett privatägt företag, som förmedlade ganska kritiska rapporter under sovjettidens fall. Sedan år 2000 ägs bolaget av naturgasföretaget (?) Gazprom.

De statliga bidragen till massmedian minskade i takt med sovjetstidens fall, då produktionen som följd blev så pass dyr att många ryska tidskrifter gick i konkurs. De anställda på de ryska tidsskrifterna blev hårt drabbade av detta, då toleransen för frispråkigheten minskade och statlig granskning av tidskrifternas journalister infördes. Idag finns nästan inga privatägda tidningsföretag i Ryssland och många journalister lever under dödshot, från oliktänkande individer. Detta kan kopplas till Rysslands värderingar kring yttrandefrihet.

Kortfattat: Rysslands massmedia anses styras under en liberal presslag, där yttrandefrihet sägs vara ett rudimentärt kriterie. Folket ska ha rätt att starta tidningar, radiokanaler och tv-stationer, men att som privatperson lyckas inom sektorerna är otroligt svårt. Staten står fortfarande för den största produktionen av all massmedia.

(Den såkallade bloggvågen har även nått Ryssland. I förhållande till många andra länder där demokratifrågan är omtvistad, till exempel Kina, råder det dock ingen statlig övervakning av bloggarna. Kan kanske bloggvärlden bli en arena för en ny rysk revolution?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar