måndag 5 december 2011

Är Kina ett mänskligt land?

De mänskliga rättigheterna gäller för alla i hela världen, oavsett land och kultur. Enligt dessa ”regler” så föds alla människor fria och är av lika värde, därför har de även lika rättigheter. De här rättigheterna begränsar statens makt över individen samt reglerar de skyldigheter som staten har gentemot individen. Rättigheterna är många och alla går att hitta på den här sidan http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?id=98&module_instance=3&action=pod_show&navid=1&subnavid=98&subnavinstance=3.

Nu ska jag titta på hur Kina uppfyller dem mänskliga rättigheterna och tänker då främst titta på hur man tillämpar människans lika värde då det blir lite mycket att titta på alla de mänskliga rättigheterna var för sig. Jag känner även att det är det som är mest relevant för sammanhanget.

När Kina styrdes av Mao så var allting mycket mer extremt och folket var mycket mer begränsade än vad dem är idag. Trots att det idag inte händer saker såsom det som hände till följd av demonstrationer på Himmelska fridens torg 1989, så är folket ganska förtryckt. Alla de som kritiserar makten riskerar än idag att hamna i fängelse. Klyftorna mellan fattiga och rika har även blivit större och detta syns bland annat inom utbildning, sjukvård och arbete.

Kina har idag någonting som kallas ”ettbarnspolitik”. Det finns en familjeplaneringslag som innebär att alla medborgare har rätt att föda barn, men staten har rätt att lägga sig både i hur många barn man ska ha och i när man ska skaffa barn. Lagen tillkom efter att Kinas befolkning sprang iväg rejält 1979 (befolkningsökningen började dock redan 1949 då levnadsstandarden blev lite bättre) för att man var orolig för landets relativt dåliga ekonomi.
   Antalet barn som man får föda beror lite på var man kommer ifrån och var man bor. Bor man i staden så får man normalt sett bara skaffa ett barn medan de som bor på landsbygden får skaffa ett andra barn om det förstfödda är en flicka. Man får även skaffa ett till barn om båda föräldrarna var ensambarn eller om det första barnet är funktionshindrat. Om man däremot tillhör en etnisk minoritet så kan du få skaffa upp till fyra barn.
   Men vad händer då om man nu skulle bo i staden, har ett barn redan, och råkar bli gravid igen? Att inte följa den här lagen har länge straffats hårt. Förr var tvångsaborter vanliga (dessa är dock förbjudna enligt lag idag men förekommer iaf), men idag är det vanligaste att man får betala straffavgifter eller att man blir ”övertalad” att göra abort. Man kan också bli rutinmässigt steriliserad efter att man fått sitt första barn, trots att det står i lagen att det är förbjudet.

Allt det här med ”ettbarnspolitiken” bidrar väldigt mycket till ett nedvärderande av kvinnor. Dels så har kvinnan inte helt och hållet makten över sin egen kropp, utan den kan makten bestämma över. Det är till och med så att dem som kontrollerar att familjeplaneringslagen följs ibland kallar in kvinnor på gynekologundersökningar för att se så att dem inte nyligen har fött barn utan att registrera det, eller liknande.
   Kinas kultur har ju på grund av det här även blivit väldigt präglade att föredra pojkar framför tjejer när man ska skaffa barn. Vissa använder sig av fosterdiagnostik, trots att det är olagligt, för att kunna abortera fostret om det visar sig vara en tjej. Söner är att föredra då dessa ska vara bättre på att försörja familjen, även när föräldrarna blir gamla.
   Så sett utifrån det här så är Kinas kvinnor inte lika mycket värda som Kinas män.
   Kvinnorna är inte heller jämställda med männen inom arbetsmarknaden, då många arbetsgivare anställer män framför kvinnor (eftersom kvinnan inte anses kunna engagera sig lika mycket i jobbet då hon har främsta ansvaret hemma).

Som sagt i förra inlägget om hur demokratiskt Kina egentligen är så är inte alla heller lika inför lagen. Korruptionen är stor och det är makten som styr domstolarna. Så den med mycket pengar och rätt kontakter kan nästan alltid ta sig ur knipan medan en fattig bonde får stå i rätten och bli orättvist dömd för ett brott han kanske inte ens har gjort.

Min uppfattning är att Kina inte följer de mänskliga rättigheterna! I alla fall inte de som reglerar människans lika värde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar