tisdag 20 december 2011

Den käre ledarens bortgång


Kim Jong Ils bortgång betyder mycket, främst för det Nordkoreanska folket. Här i väst kan jag känna att jag mest kommer att sakna uppdateringar på bloggen ’kim jong il looking at things’.

Men främst är ledarens bortgång något som kommer drabba nordkoreanerna sjäva, kanske även sydkoreanerna. Nu är det nämligen oklart vem som ska ta över maktpositionen. Traditionellt sett är det Sonen, Kim Jong Un som ska ta över på samma vis som när Kim Jong Il tog över efter sin far Kim Il Sung. Det är dock inte säkert att sonen kommer att få ta över efter fadern. BBC skriver:

"The dangers are much bigger for Kim Jong-un than they were for Kim Jong-il," said Kim Tae-woo of Seoul's Korean Institute for Defence Analysis. "North Korea's economic situation is worse now, and he is too young to have a powerbase or policy experience."

Ja, landets ekonomiska situation är långt ifrån stabil, då lanet är beroende av hjälp från andra lander för att hålla folket från svältgränsen. Något som för övrigt inte fungerar utanför huvudstaden Pyonyang. Det som sägs om personen Kim Jong Un här förstår jag dock inte. Först och främst är det inte helt säkert när han är född, vilket gör det svårt att hävda att han är för ung för posten. Men för enkelthetens skull kan vi fokusera på hans påstådda ålder, 28 år. Vilken utbildning Kim Jong Il och Kim Il Un har är svårt att säga i sig självt, men mer information finns att hämta om far, snarare än son. Båda är dock påstådda toppstudenter och fadern sägs ha lärt sina lärare mer än de någonsin kunnat lära honom. Kim Jong Il var dock i stort sett okänd för världen innan han kom till makten i landet, och även i stort oknd för folket efter att han tillträdde som sin fars efterträdare. Av denna anledning har jag svårt att tro att någon med makt i Nordkorea kan säga att Kim Jong Un är för ung eller för oerfaren, då historien till synes återupprepar sig. Det är troligt att Un kommer att bli den officiella ledaren, men få hjälp att styra landet då fadern dog enbart 69 år gammal.

Det som är skrämmande nu är vad som sker i Nordkorea och vad som kommer att hända, då ingen utanför gränserna vet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar