söndag 4 december 2011

Iran och mänskliga rättigheter

På regeringens webbplats om mänskliga rättigheter sammanfattar man innebörden av de mänskliga rättigheterna på detta vis:

"De mänskliga rättigheterna gäller för alla och envar. De slår fast att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De mänskliga rättigheterna är universella. De gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller sammanhang."

Samma webbplats förklarar även vad en rättighet är och vad staten har för skyldighet och individen för rättigheter:

Vad är en rättighet?
"De mänskliga rättigheterna täcker in många delar av en människas liv. De syftar till att alla människor ska få möjlighet att leva ett drägligt liv, och inkluderar därför regler om människors möjlighet att överleva, inbegripet föda och husrum, om människors rätt till sina innersta tankar och trosuppfattningar, om skydd för familjen, frihet från tortyr och slaveri, om rätt till utbildning, yttrandefrihet och att delta i landets styrelse."

Statens skyldighet och individens rättigheter
"Staterna är skyldiga att respektera folkrättens regler. Varje land har ett ansvar för att dess åtaganden vad gäller de mänskliga rättigheterna omsätts i nationell lagstiftning. Det räcker dock inte med lagar som klargör statens skyldigheter eller som förbjuder vissa handlingar. Det måste också finnas ett fungerande rättssystem (poliser, advokater och åklagare, opartiska och rättvisa domstolar) som förverkligar lagarna. Därutöver krävs kompletterande åtgärder såsom främjande - genom information och på annat sätt - av de mänskliga rättigheterna."

Tillsist kommer ett utdrag från regeringen.se om de grundläggande mänskliga rättigheterna:

- de grundläggande friheterna, såsom rätten att hysa eller uttrycka åsikter, att utöva en religion, att bilda eller gå med i en organisation eller att ordna möten
- rätten till
skydd mot övergrepp, till exempel rätten till en rättvis rättegång, att inte bli godtyckligt arresterad eller utsättas för tortyr
- rättigheter för att tillgodose de grundläggande mänskliga behoven, till exempel rätten till en tillfredsställande levnadsstandard, till hälsovård och till utbildning.


Iran bryter ständigt och under omfattande former mot de mänskliga rättigheterna, det har till och med varit tal om att landet ska ställas under övervakning. Allt det som jag har fetmarkerat i utdragen ovan, är bara några av de mänskliga rättigheter som Iran bryter emot.

I ett av de tidigare inläggen
"Hardfacts - Iran" skrev jag i stycket om sociala förhållanden att kvinnor inte anses lika mycket värda som män. I sammanfattningen av vad mänskliga rättigheter är står det att alla människor, oavsett kön, är lika mycket värda och har samma rättigheter. I Iran är kvinnor väldigt diskriminerade och lever under otroligt kränkande förhållanden. De har inte samma rättigheter som män, och inte alls lika mycket att säga till om. De kan inte ens ansöka om en pass utan tillstånd från en man, männen får skilja sig från sin hustru utan att ens behöva ange en orsak, medan de för kvinnor krävs något drastiskt för att de ska få lämna sin make. De får inte heller klä sig som de vill. Något som är intressant är att inom religionen islam anses alla människor vara lika mycket värda och man ska behandla alla med respekt och kärlek. Med tanke på att Iran är en "gudsstat" och vill efterleva sharia reglerna och islams tro borde det vara en självklarhet i landet att alla, kvinnor som män, ska behandlas som människor. Detta borde vara självklart även om de inte vore en "gudsstat".

Vi är alla
människor och borde alla behandlas lika därefter. Kön är något som markerar våra yttre kroppsliga olikheter. Visst har väl män och kvinnor en del inre olikheter också, men bara för att våra kroppar fungerar olika och ser olika ut betyder inte det att kvinnor är mindre människor, eller är mindre värda.

Iran kränker dock inte bara kvinnor. Lagarna kränker alla människor i landet och bryter mot mänskliga rättigheter i allmänhet. Regeringen kontrollerar de kulturella livet, konst och nöjeslivet är väldigt begränsad och man får inte lyssna på vilken musik som helst. Människor är inte fria från tortyr, staten respekterar inte folkrätten och de mänskliga rättigheterna, yttrandefrihet kommer inte på fråga, inte heller skydd mot övergrepp, en tillfredställande levnadsstandard eller något rättvist fungerande rättssystem - det finns inte på kartan. Det är inte konstigt att människor flyr från Iran, de lever enligt mig under slaviska, orättvisa och omänskliga förhållanden. Inga människor förtjänar att behandlas på detta sätt. Vi har bara ett liv och visserligen behöver vi lagar och regler för att samhällen ska fungera, men ingen människa, ingen regering eller Gud för den delen, ska få ta ifrån människor deras rättigheter till ett värdigt liv. De bryter inte bara mot de mänskliga rättigheterna utan även mot demokratiska rättigheter - yttrandefriheten. Det finns många samband mellan de mänskliga rättigheterna och demokratin. Jag tycker inte att dessa två termer ska beblandas för det är två olika saker. Däremot tycker jag att i ett demokratiskt styre bör man ta hänsyn till de mänskliga rättigheterna, kan man inte göra det, kan man inte kalla sig ett demokratiskt samhälle då dem frågorna indirekt stöter på varandra.

Vad är det då som får de makthavande i Iran att bara strunta i dessa otroligt viktiga frågor? Jag anser att så länge inte folket har rätt att verkligen påverka styret i landet, kan ett land inte kalla sig demokratiskt. Just de iranska folket blir väldigt styrda åt ett håll, de har inga valmöjligheter, ingen rätt eller frihet att uttrycka åsikter som de vill, för försöker dem uttrycka andra åsikter om hur styret ska fungera (eller annat) än det som regeringen eller prästerskapet står för blir de torterade eller avrättade. Det enda folket egentligen får rösta om är
vem som ska "vara ansvarig" för landet och styret (presidenten) och vilka som får vara med i parlamentet och "hjälpa till". Det känns inte som att landet utvecklas, då inga oppositions partier får komma in i riksdagen och folket får dessutom inte ens stödja oppositionen. Människor har i princip ett val i de iranska valen. Det flera partier, men de står för samma saker då landet har så strikta regler om vad partier får och inte får innehålla, vilket gör att människorna röstar på ett och samma styressätt fast med olika människor. Det är inte demokratiskt i mina ögon.

Detta belyser verkligen hur viktigt de är att de mänskliga rättigheterna berörs och tas hänsyn till i en demokrati, för utan dem kan en demokrati, enligt mig, inte fungera. Människor ska ha rätt att våga tänka, säga och tycka vad de vill utan att behöva vara rädda. De ska inte behöva bli tvingade till att tycka något, och det är även viktigt att alla har samma rättigheter - kvinnor som män - och att man är lika inför lagen. Iran har ingen anledning att kalla sig för en demokrati sålänge inte folket har några rättigheter att påverka styret eller samhället utan fri vilja att rösta på vad de vill. För nu påverkar ju inte människorna samhället, bara vilken människa som ska styra samhället under fortsatt samma omständigheter, det är varken yttrandefrihet eller folkstyre - två viktiga kriterier för en demokrati. Jag anser därför att smeknamnet "en religiös diktatur" passar Iran bra om människors åsikter fortsätter att tryckas ner såhär rått och hänsynslöst.

För mig är det obegripligt hur sånna här viktiga frågor (de mänskliga rättigheterna) bara sopas under mattan. Hur kan man vilja behandla sina medmänniskor såhär, och förstöra deras rätt till ett värdigt liv och deras rätt att vara med och påverka över hur deras samhälle ska få fungera? Det är sjukt att människor är så egoistiska att de bara tar över styret och tvingar människor genom hot till tystnad och lydnad för att de ska få sin vilja igenom.

I nästa inlägg kommer en diskussion om massmedians roll i demokratin.

Källor:
http://landguiden.se/Lander/Asien/Iran/Politiskt-System/Rattsvasen%20och%20manskliga%20rattigheter

http://www.regeringen.se/sb/d/2665

http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?module_instance=3&

http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?id=30&module_instance=3&action=pod_show&navid=1&subnavid=30&subnavinstance=3

Boken ”Iran och den islamiska revolutionen”, sid 28-29

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar