måndag 5 december 2011

Demokrati i Kina?

Nu tänkte jag undersöka lite hur man kan tillämpa dem olika kriterierna från det förra inlägget på Kinas styre. 

Folkstyre: Enligt den kinesiska regeringens hemsida (http://english.gov.cn/2005-08/05/content_20813.htm) så är Kina en socialistisk stat som styrs av "folkets demokratiska diktatur" – vilket är arbetarklassen och bönderna. Det står även att all makt ligger hos folket och dem utöver den här makten via olika organ såsom den lokala folkkongressen. Om det här nu skulle stämma så skulle ju det vara toppenbra och allt skulle vara frid och fröjd. Men tyvärr så stämmer ju inte det här. Någonting som är viktigt för att det ska vara ett korrekt och demokratiskt val är att det finns åtminstone två valmöjligheter, vilket det inte finns i Kina. Kina är en enpartistat (finns åtta andra partier, men dem räknas inte som en opposition då deras jobb bara är att hålla med regeringen) där de politiska ledarna utses av det kommunistiska partiets ledning och inte genom allmänna val. Kina är inte ens speciellt kommunistiskt idag då de varken strävar efter jämlikhet eller avskaffande av den privata sektorn, utan landet fungerar som ett vanligt marknadsekonomiskt land. Det är till och med så att den ekonomiska ojämlikheten är större här än på andra håll (”Kina idag” av Oscar Almén, Marina Svensson, Bertil Lundahl och Björn Kjellgren – sid. 8).

Tryck- och yttrandefrihet: I och med att det socialistiska systemet är en grund för att allt ska gå runt så är det helt förbjudet att störa det här systemet genom att t.ex. skapa en regimkritisk förening och även uttrycka vissa åsikter som individ. Dock så kan man idag tala ganska fritt med varandra privat, till och med om politik, utan att t.ex. fängslas. Men det gäller att passa sig för vad man säger offentligt (”Kina idag” av Oscar Almén, Marina Svensson, Bertil Lundahl och Björn Kjellgren – sid. 8).

Rättssäkerhet: Ett av Kinas största problem inom rättsväsendet är att det inte är oberoende av staten – alltså är inte alla lika inför lagen då regeringen kan styra och ställa bland fallen som de vill och därmed döma oskyldiga. Rättsväsendet har även en hel del korruption vilket man många gånger har försökt lösa genom att döma folk till döden. Korruptionen är även det en bidragande faktor till att folk inte är lika inför lagen då man kan köpa sig fri med tillräckligt mycket pengar (”Kina idag” av Oscar Almén, Marina Svensson, Bertil Lundahl och Björn Kjellgren – sid. 13)!

Föreningsfrihet: Det är som sagt förbjudet att göra något som skulle störa det politiska systemet, såsom att starta en regimkritisk förening. Vill man engagera sig politiskt så finns det en tillåten organisation och det är inom kommunistpartiet (”Kina idag” av Oscar Almén, Marina Svensson, Bertil Lundahl och Björn Kjellgren – sid. 8).

Enligt dem här kriterierna skulle man kunna säga att Kina verkligen inte är ett demokratiskt land. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar